nieuws

2021

ritmische typografieën:
Carina van der Walt
componist:
Mart-Marie Snyman
producenten:
‘n STUUR produksie
SUMO SOUND STUDIOS

composities bij ritmische typografieën – 4 natuurelemente: VUUR, AARDE, WATER, LUG

Mart-Marie Snyman is een jonge pianiste en componiste uit Zuid-Afrika. Uitzonderlijk aan Snyman is dat ze vloeiend in verschillende stijlen kan componeren. Ze huivert niet om jazz, contemporaine, animatie- en filmmuziek te combineren. Van der Walt is een grote fan van Paul van Ostaijen en woont in Tilburg, schrijft Rinus van der Heijden op jazzNU. Zij heeft de typografische improvisaties van deze vier natuurelementen geschreven.

Samen tastten Snyman en Van der Walt de grenzen van poëzie en muziek af. De serie sluit aan op de zichtbare klimaatveranderingen. Behalve voor deze snelle veranderingen die zeer verontrustend zijn, putte Van der Walt haar inspiratie dus ook uit Bezette stad en de angst van de jonge Van Ostaijen tijdens het bombardement van Antwerpen in de nacht van 24 op 25 augustus 1914 uitgedrukt in circa 135 pagina’s. De huidige veranderingen in de natuur zijn even angstaanjagend. Onze aarde lijdt. We leven één minuut voor twaalf.

Lees verder

Digbundel
2021
Naledi
Gansbaai

Landluisteraar

Landluisteraar bevat toeganklike gedigte soos klankstrome deur die dorre Suid-Afrikaanse landskap.
Dit is Carina van der Walt se debuutbundel in Suid-Afrika na haar debuut as digter in Nederland met Amalgaam in 2015. 

Van der Walt het in die afgelope vyftien jaar sedert sy weg is uit Suid-Afrika ’n stewige reputasie as kunsverslaggewer in Nederland verwerf. Daaruit is die kunsboek Stilspraak, Strijdom van der Merwe en Landkuns in 2020  by African Sun Media gepubliseer. Landluisteraar is ’n literêr voortsetting van Stilspraak met ekfrastiese gedigte oor Van der Merwe se landkuns. Enkele foto’s en konsepsketse uit Van der Merwe se oeuvre wat as motivering vir sommige gedigte gedien het, is in die bundel opgeneem. QR-kodes verleen digitale toegang tot enkele gedigte.

publikasiedatum 1 September
digitaal bestelbaar:
https://naledi.co.za/product-category/poesie/
of bel Tertia Swart
078 648 8616

 

populêr-wetenskaplike kunsboek:
Carina van der Walt
kunstenaar:
Strijdom van der Merwe
uitgewer:
African Sun Media

Op die kortlys van 2021 vir nie-fiksie

De kykNET-Rapport Boekpryse zijn prestigieuze prijzen voor Afrikaanstalige literatuur, non-fictie en (film)scripts in Zuid-Afrika. Maandag 9 augustus 2021 – Nationale Vrouwendag in Zuid-Afrika – werden de nominaties voor dit jaar bekend gemaakt, voor boeken die verschenen in 2020. In de afdeling non-fictie is ook Brabant Cultureel-redacteur Carina van der Walt genomineerd met haar boek Stilspraak over de LandArt-kunstenaar Strijdom van der Merwe en zijn werk.

Lees verder

2020

Weimar, 22-25 October
(verlengd tot 12 november)

animatiefilm:
Diek Grobler
dichter:
Carina van der Walt
muzikanten:
Mart-Marie Snyman en James Robb

Geselecteerd voor de 5th Weimar Poetry Film Award in Thüringen, Duitsland
met het gedicht Inhale
(Afrikaans: Asem in. Spaans: Sangre)

Inhale is ook afgelopen najaar in Georgië vertoond op de Artsiterium van de 13th Tiblisi International Art Exhibition.

Populêr-wetenskaplike kunsboek
2020
African Sun Media
Stellenbosch

STILSPRAAK, Strijdom van der Merwe en Landkuns

Geen taal is haar sout werd as sy nie bereid is om haar grootste kunstenaars te eer nie. Strijdom van der Merwe is Afrikaans. Hy het grootgeword op ’n plaas in die omgewing van Meyerton. Nie net is sy lewe van sy vroegste kindertyd af vervleg met die Suid-Afrikaanse landskap nie, maar hy is ook Suid-Afrika se pionier op die gebied van landkuns.
Alhoewel landkuns as genre nog relatief nuut binne die Afrikaanse kunsbeskouing is, is landkuns inderdaad ’n kontemporêre en visuele kunsvorm wat uit die 1960’s dateer. Van der Merwe se oeuvre strek oor ʼn tydperk van vier-en-twintig jaar en word in hierdie publikasie merendeels beskryf en gekontekstualiseer.

publikasiedatum 15 Oktober
digitaal bestelbaar:
 
orders@africansunmedia.co.za
GOOGLE BOOKS: https://bit.ly/2ID1QHd

TAKEALOT: https://bit.ly/2T555ZJ

 Parys suite is geselecteerd voor The 2021 Film and Video Poetry Symposium (FVPS) in South Pasadena Californië,1-31 december 2021.

Parys Suite is geselecteerd voor het International Video Poetry Festival Athene 2021, Griekenland.

Parys Suite is geselecteerd uit 2000 inschrijvingen voor het ZEBRA Poetry Film Festival Berlijn Duitsland,
19-22 november 2020. Een animatiefilm door Diek Grobler in samenwerking met James Robb, Mart-Marie Snyman, Elsabé Zietsman, Charles Badenhorst en Pieter de Klerk.